1. Technologické přípravky
  2. Směsi koření
  3. Marinády - práškové
  4. Marinády - tekuté
  5. Instantní omáčky za studena – práškový koncentrát
  6. Směsi k obalování mas (panýrovací přípravky)

1. Technologické přípravky

a) Kutrovací a všeobecně použitelné přípravky

V 225 PRO KUTERMIX - kutrovací přípravek
- technologický přípravek vysoké kvality, jeho použití zabezpečuje vyvázání vody, tuku, stabilizaci konzistence a barvy výrobku, zvyšuje výtěžnosti výrobku, prodlužuje trvanlivost měkkých, sekaných a pečených masných výrobků, umožňuje používání ekonomických zlevňovacích receptur, urychluje vybarvení;
- složení: stabilizátor E 450, E 451, dextróza, aromatické látky, regulátor kyselosti E 575, antioxidant E 300, E 301, emulgátor E 472 c;
- dávkování: 4 - 5 g/1kg díla;

V 1665 PRO KUTERMIX T
- výborný kutrovací přípravek pro zabezpečení vyvázání vody a tuku, stabilizaci výrobku, konzistence a barvy, zvyšuje výtěžnosti a prodlužuje trvanlivost výrobku. I přes jeho relativně nízké dávkování umožňuje používání při výrobě ekonomických receptur.
- složení: stabilizátor E 450, E 451, dextróza, antioxidant E 300, E 301;
- dávkování: 3 - 4 g/1kg díla;

V 1728 PRO KUTERMIX BRATWURST
- kutrovací přípravek je určen pro výrobu bílých klobás a výrobků s přidáním jedlé soli. Tento výrobek zajišťuje kvalitní vyvázání vody, tuku a kvalitní konzistenci. Ve výrobcích nedochází ke stabilizaci růžové barvy a výrobky zůstávají ve světlém odstínu barvy. Tyto výrobky jsou především určeny k další tepelné úpravě grilováním a opékáním.
- složení: stabilizátor E 450, E 451, dextróza;
- dávkování: 4 - 5 g/1kg díla;

V 872 PAPREX
- kombinace více druhů mleté papriky, paprikového extraktu a přírodního nosiče. Jedná se o práškovitou látku tmavě červené barvy, která dodává výrobkům perfektní pikantní chuť po paprice, a to při podstatně nižším dávkování.
- směs vyniká mikrobiální čistotou, stabilní časově neměnnou kvalitou (chuť, barva), navíc má oproti paprice i pozitivní technologický vliv;
- směs se jednoduše navažuje a dávkuje - 1 kg přípravku nahradí 4 - 5 kg papriky v kvalitě ASTA 100 - 120;
- složení: přírodní látky, E 160 C (jako koření);
- dávkování: max. 3 g/1 kg díla;
Minimální trvanlivost: 6 měsíců při uskladnění v suchu a temnu v originálním balení (Al/PE sáčky, sáčky PE).

V 270 PRO FOS
- vysoce účinný fosfát k výrobě širokého sortimentu masných výrobků;
- složení: stabilizátor E450, E 451;
- dávkování: 3 g/1kg díla;

V 1106 PRO COLOR - dobarvovací vysoce účinná směs přírodních látek;
- složení: stabilizátor barvy, přírodní barvivo, cukernaté látky;
- dávkování: 1 - 2 g/1kg díla;

V 169 PRO PATÉ MP, PRO PATÉ DELIKATES
- technologické přípravky k výrobě paštik, nátěrek a konzerv s vysokým podílem přidané vody a tuku;
- ze 100 kg paštikové hmoty tvoří voda 35 – 40 %, resp. vývar, zbytek tučná surovina a kůže. Výrobek navíc zabezpečuje, že výrobky jsou perfektně roztíratelné, což je konzumenty zvlášť vítáno - zejména použitím přípravku PRO PATÉ MP.
- kromě ekonomických efektů stabilizuje PRO PATÉ DELIKATES/PRO PATÉ MP barvu, konzistenci, prodlužuje trvanlivost paštik. Přípravek je možné používat jako samostatný, případně už namíchaný s kořením.
- složení:
PRO PATÉ MP (25 g/1kg díla) - rostlinné bílkoviny, stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, emulgátor E 471, škrob E 1422, cukernaté látky, antioxidant E 301;
PRO PATÉ DELIKATES (30 g/1kg díla ) - rostlinné bílkoviny, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, škrob E 1422, antioxidant E 301;

V 1565 PRO SALAMI "V"
- kombinovaná technologická směs určená k podstatnému urychlení zrání tepelně opracovaných výrobků typu trvanlivých salámů (turistický salám, vysočina);
- dochází k urychlenému stabilizování konzistence, barvy, chuti a odbourání vody;
- složení: regulátor kyselosti E 575, stabilizátor E 450, E451, antioxidant E 300, E 301, zesilovač chuti E 621;
- dávkování: do 6 g/1 kg díla;

V 2127 PRO EMUL - emulgátor paštik, technologický přípravek k výrobě paštik a nátěrek se středně vysokým přídavkem vody a tuku;
- složení: emulgátor E 471, stabilizátor E 450, E 451, modifikovaný škrob E 1422;
- dávkování: 5 g/1kg díla;

V 1175 PRO ISOMIX - STABIL
- technologický přípravek k pevnému vyvázání vody, a to až do poměru 1:7;
- je vhodný do sekaných a jemně mělněných masných výrobků. Zaručuje stabilitu díla, snížení ztrát při a po tepelném opracování. Přípravek je barvený.
- složení: modifikovaný škrob E 1422, rostlinné bílkoviny, zahušťovadlo E 407, E 415;
- dávkování: 20 - 30 g/1kg díla;

V 239 PRO ŠUNKA SPECIAL ISOMIX
- technologická směs určená jako zahušťovadlo a stabilizátor při výrobě šunkových výrobků;
- zajišťuje výbornou soudržnost šunkových výrobků a jejich velmi dobrou krájitelnost, taktéž podporuje zlepšení barvy výrobků na nářezu;
- složení: modifikovaný škrob E 1422, zahušťovadlo E 407, E 415, antioxidant E 300;
- dávkování: 10 - 30 g/1kg hotového výrobku;

V 1233 PRO GEL
- směs hydrokoloidů vláknin a škrobů zajišťující velmi tuhou konzistenci měkkých a sekaných masných výrobků. Tato technologická směs zaručuje velmi dobrou soudržnost a stabilitu výrobků i po ohřátí. Tento výrobek zajišťuje pevné vyvázání vody a tuků v poměru 1 : 8.
- složení: vláknina, modifikované škroby, zahušťovadlo E 407, E 415, E 412;
- dávkování: 5 - 10 g/1kg hotového výrobku;

V 1699 SCHWARTIN
- práškový přípravek na zpracování čerstvých vepřových kůží určený k namáčení vepřových kůží bez dalšího proplachování vodou. Tento přípravek zajišťuje velice kvalitní nabobtnání kůží připravených k výrobě kůžové emulze;
- složení: směs potravinářských kyselin, dextróza, regulátor kyselosti E 575;
- dávkování: 2 kg na 125 l vody + 70 kg zpracovaných vepřových kůží;

b) Nastřikovací a masírovací přípravky

V 2115 PRO ŠUNKA 15+
- speciální nízkonástřikový přípravek pro výrobu uzených mas, specialit a šunek nejvyšší jakosti;
- přípravek je velice dobře rozpustný;
- zajišťuje velice dobré výtěžnosti výrobků a stabilitu barvy;
- složení: dextróza, stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, 415, zesilovač chuti E 621, antioxidant E 301;
- dávkování: 10 kg/100 kg láku při přídavku 15 % láku k hmotnosti masa;

V 236 PRO ŠUNKA 25
- fosfátový nastřikovací přípravek;
- používá se k přípravě mas k uzení;
- je perfektně rozpustný - výše nástřiku do 25 % k hmotnosti masa;
- složení: stabilizátor E 450, E 451, cukernaté látky, zahušťovadlo, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E301;
- dávkování: 1,6 kg/100 kg masa nebo 6,5 kg/100 l láku při přídavku 25 % láku k hmotnosti masa;

V 214 PRO ŠUNKA 30 N, V 235 PRO ŠUNKA 30 INSTANT
- technologické přípravky na výrobu vařených šunek, specialit, uzených vařených mas, šunkových salámů;
- přípravky zabezpečují, že přidaný lák zůstává v mase pevně vázán (nepropustné obaly), resp. zvyšuje podstatně výtěžnost u výrobků bez obalů, případně v propustných obalech;
- ze 100 kg masa je možné vyrobit takto až 130 kg hotových výrobků. Přidané látky stabilizují konzistenci, barvu, chuť a prodlužují trvanlivost výrobků;
- přípravek PRO ŠUNKA 30 INSTANT je zvláště vhodný k nastřikování větších kusů mas - díky dokonalé rozpustnosti jeho složek;
- složení:
PRO ŠUNKA 30 N (5 kg/100 l láku) - stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301;
PRO ŠUNKA 30 INSTANT (5 kg/100 l láku) - stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301;

V 119 PRO ŠUNKA 30 +
- funkčním koloidem E 407 posílená kombinace PRO ŠUNKA 30, která je určená zejména k přípravě šunek do nedokonale smrštitelných fólií nebo forem při nástřiku 30 % k hmotnosti masa;
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, rostlinné bílkoviny, antioxidant E 301;
- dávkování: 2,2 kg/100kg masa nebo 5,5 kg/100 l láku při přídavku 30 % láku k hmotnosti masa;

V 218 PRO ŠUNKA 40 N - nastřikovací a masírovací přípravek
- kompletní technologická směs k výrobě různých druhů šunek a různých mas v odlišných obalech;
- umožňuje přídavek 40 % láku k hmotnosti masa. Takto přidaná voda zůstává pevně vázána. PRO ŠUNKA 40 takto stabilizuje vlastní i přidanou vodu, zabezpečuje pevnou konzistenci výrobku, urychluje vybarvení a stabilizuje barvu a trvanlivost hotového výrobku. Chuťové zesilovače zvýrazňují typickou chuť po mase.
- složení: stabilizátor E 450, E 451, rostlinné bílkoviny, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 300, E 301, zesilovač chuti E 621, aromatické látky;
- dávkování: 5,5 kg/100 l láku;

V 2120 PRO ŠUNKA 40 VÝBĚROVÁ
- speciální nízkonástřikový přípravek pro výrobu uzených mas, specialit a šunek označených jako výběrová;
- přípravek je velice dobře rozpustný;
- zajišťuje velice dobré výtěžnosti výrobků a stabilitu barvy;
- složení: dextróza, stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, zesilovač chuti E 621, antioxidant E 301;
- dávkování: 7 kg/100 l láku při přídavku 40 % láku k hmotnosti masa;

V 233 PRO ŠUNKA 40 INSTANT, PRO ŠUNKA 40 INSTANT AROMATIK
- kompletní práškové nastřikovací přípravky vhodné k výrobě uzených mas, vařených specialit, šunek, k přípravě vložek do šunkových salámů s přírůstkem 40 % láku k hmotnosti masa, tj. ke 100 kg masa přidáme, resp. nastříkneme 40 kg láku;
- použití PRO ŠUNKA 40 INSTANT je technologicky shodné s použitím PRO ŠUNKA 30, pouze se mění podíl přidaného láku k masu a podíl PRO ŠUNKY v láku (40 kg láku na 100 kg masa). Taktéž složení je obdobné - mění se pouze podíl jednotlivých složek;
- výrobky jsou ideálně rozpustné a proto jsou vhodné k nastřikování velkých kusů mas, přípravek AROMATIK je navíc dochucen extrakty koření;
- v nepropustných obalech je dosahována výtěžnost 140 %, v propustných obalech a síťkách jsou dosahovány minimální ztráty tepelným opracováním;
- složení:
PRO ŠUNKA 40 INSTANT (6,5 kg/100 l láku) - stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301;
PRO ŠUNKA 40 INSTANT AROMATIK (6,5 kg/100 l láku) - stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301, zesilovač chuti E 621, aromatické látky;

V 1176 PRO ŠUNKA 40 INSTANT ROT
- kompletní práškový nastřikovací přípravek vhodný k výrobě uzených mas, vařených specialit a šunkových výrobků s přídavkem 40 – 45 % láku k váze masa. Přípravek zaručuje výbornou krájitelnost, stabilitu vody ve výrobcích, jejich stálou barvu na povrchu i v nákroji.
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, zesilovač chuti E 621, antioxidant E 301, přírodní barvivo, aromatické látky;
- dávkování: 7 kg/100 l láku;

V 1257 PRO ŠUNKA 50-60 INSTANT ROT
- technologický přípravek na výrobu vařených šunek, specialit a uzených vařených mas. Přípravek zabezpečuje pevné vyvázání přidaného láku, kvalitní vybarvení a zvýšení výtěžnosti při výrobě těchto produktů. Přípravek je určen k nástřiku 50 – 60 % k hmotnosti masa.
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301, dextróza , zesilovač chuti E 621, aromatické látky, přírodní barvivo;
- dávkování: 4 kg/100 kg masa nebo 8 kg/100 l láku při přídavku 50 % k hmotnosti masa;

V 1608 PRO ŠUNKA 40 +
- složením i funkčně je obdobný jako PRO ŠUNKA 30+, váže však výborně 40 % přidaného láku;
- lák je aplikován nastřikováním, případně vmícháním;
- je vhodný zejména při plnění díla do nedokonale smrštitelných obalů a forem;
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, rostlinné bílkoviny, cukernaté látky, antioxidant E 301, aromatické látky;
- dávkování: 2,8 kg/1kg masa nebo 7 kg/100 l láku při přídavku 40 % k hmotnosti masa;

V 218 PRO ŠUNKA 50 N
- má stejné použití a vlastnosti jako PRO ŠUNKA 40, přípravek však váže až 50 kg láku na 100 kg masa;
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, rostlinné bílkoviny, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, zesilovač chuti E 621, antioxidant E 300, E 301, aromatické látky;
- dávkování: 3 kg/100 kg masa nebo 6 kg/100 l láku při přídavku 50 % k hmotnosti masa;
- balení: 6 kg v PE sáčku;

V 218 PRO ŠUNKA 60 N
- má stejné použití a vlastnosti jako PRO ŠUNKA 40 a 50. Přípravek však váže až 60 kg na 100 kg masa;
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, rostlinné bílkoviny, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, zesilovač chuti E 621, antioxidant E 300, E 301, aromatické látky;
- dávkování : 3,9 kg/100kg masa nebo 6,5 kg/100 l láku při přídavku 60 % k hmotnosti masa;
- balení: 6,5 kg v PE sáčku;

V 1258 PRO ŠUNKA 30 STANDARD
- technologický přípravek PRO ŠUNKA 30 STANDARD je ekonomická varianta šunkových přípravků, která zajišťuje přípravu kvalitních šunkových výrobků a uzených mas. Přípravek je určen k nástřiku 30 % k hmotnosti masa.
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301, sojový protein, dextróza, přírodní barvivo;
- dávkování: 1,2 kg/100kg masa nebo 4 kg/100 l láku při přídavku 30 % k hmotnosti masa;

V 1259 PRO ŠUNKA 40 - 60 STANDARD
- technologický přípravek k výrobě šunek a uzených mas. Umožňuje přídavek láku v rozmezí 40 – 60 % k hmotnosti masa. Tento výrobek zajišťuje kvalitní konzistenci a ekonomiku výroby. Taktéž zaručuje kvalitní barvu výrobku.
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301, dextróza, přírodní barvivo;
Dávkování:
PRO ŠUNKA 40 STANDARD: 2 kg/100 kg masa nebo 5 kg/100 l láku při přídavku 40 % k hmotnosti masa;
PRO ŠUNKA 50 STANDARD: 3 kg/100 kg masa nebo 6 kg/100 l láku při přídavku 40 % k hmotnosti masa;
PRO ŠUNKA 60 STANDARD: 4,2 kg/100 kg masa nebo 7 kg/100 l láku při přídavku 40 % k hmotnosti masa;

V 1743 PRO ŠUNKA 40 – 60 NEU ROT
- kompletní práškový nastřikovací přípravek na výrobu uzených mas a specialit s přídavkem 40 – 60 % láku k váze masa. Přípravek zaručuje výborné výtěžnosti u hotových produktů a zároveň výbornou krájitelnost, stabilitu vody ve výrobcích a kvalitu vybarvení řezu výrobku. Výrobek je přibarven, a proto dochází k jeho dobrému vybarvení i na povrchu a tímto se snižují i ztráty při tepelném opracování.
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, dextróza, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301, přírodní barvivo, zesilovač chuti E 621;
- dávkování: 7 kg/100 l láku;

V 206 PRO ŠUNKA 40 C / PRO ŠUNKA 50 C /
PRO ŠUNKA 60 C

- tyto technologické přípravky jsou technologicky, dávkováním, složením i funkčně téměř identické jako výrobky PRO ŠUNKA 40, 50, 60 - jsou však navíc obohaceny vysoce účinným přírodním dokonale rozpustným barvivem;
- jsou určeny k výrobě zauzených šunkových výrobků;

V 1993 PRO ŠUNKA 50 NEU ALK
- technologický přípravek k výrobě šunek a uzených mas. Umožňuje přídavek láku v poměru 40 – 60 % hmotnosti masa. Tento přípravek je určen především pro výrobu šunek z celých svalů.
- takto připravená šunka zajišťuje velice kvalitní konzistenci, pevnost v řezu, příjemnou barvu a ekonomiku výroby;
- přípravek je určen speciálně pro tento typ výrobků, kde nachází široké uplatnění;
- složení: stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, dextróza, modifikovaný škrob E 1422, mléčná bílkovina, laktóza, zesilovač chuti E621, antioxidant E 300, E301, přírodní barvivo;
- dávkování: 9 – 10 kg/100 l láku;

PRO ŠUNKA 80 / PRO ŠUNKA 90 / PRO ŠUNKA 100
PRO ŠUNKA 80 C / PRO ŠUNKA 90 C / PRO ŠUNKA 100 C

- masírovací přípravky;
- technologické přípravky k výrobě šunek do střeva (tzv. Pizza šunek) s extrémně vysokým přídavkem vody (80 – 100 % k hmotnosti masa);
- voda zůstává v mase vázána i po tepelném opracování;
- tyto přípravky obsahují vysoce účinné, dokonale rozpustné, přírodní barvivo - "C" (Color);
- dávkování:
PRO ŠUNKA 80 / 80 C: 8 kg/100 kg masa nebo 8 kg/100 l láku při přídavku 80 % k hmotnosti masa;
PRO ŠUNKA 90 / 90 C: 8,1 kg/100 kg masa nebo 9 kg/100 l láku při přídavku 90 % k hmotnosti masa;
PRO ŠUNKA 100 / 100 C: 10 kg/100 kg masa nebo 10 kg/100 l láku při přídavku 100 % k hmotnosti masa;

PRO ŠUNKA 80 - 100
- složení: rostlinné bílkoviny, stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301, přírodní barvivo, cukernaté látky, zesilovač chuti E 621, aromatické látky;

V 207 PRO ŠUNKA 80 - 100 C
- složení: rostlinné bílkoviny, stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301, přírodní barvivo, cukernaté látky, zesilovač chuti E 621, aromatické látky, přírodní barvivo;
- balení:
8 kg v PE sáčku (PRO ŠUNKA 80 / 80 C)
9 kg v PE sáčku (PRO ŠUNKA 90 / 90 C)
10 kg v PE sáčku (PRO ŠUNKA 100 / 100 C)
Výrobky s obsahem "C" jsou barveny přírodním barvivem.

V 1575 PRO ŠUNKA 80 – 120 CZ SUPRA
- masírovací přípravek;
- technologický přípravek k výrobě šunek do střeva (tzv. Pizza šunek) s extrémně vysokým přídavkem vody (80 – 100 % k hmotnosti masa). Voda zůstává v mase vázána i po tepelném opracování. Tyto přípravky obsahují vysoce účinné, dokonale rozpustné, přírodní barvivo - "C" (Color).
- složení: modifikovaný škrob E 1422, zahušťovadlo E 407, E 415, stabilizátor E 450, E 451, dextróza , zesilovač chuti E 621, antioxidant E 301, extrakty koření, přírodní barvivo;
Dávkování – nástřik 80 % : 8 kg přípravku/100 kg masa + 68 l vody + dusitanová solicí směs.
Dávkování – nástřik 90 % : 9 kg přípravku/100 kg masa + 77 l vody + dusitanová solicí směs.
Dávkování – nástřik 100 %: 10 kg přípravku/100 kg masa + 86 l vody + dusitanová solicí směs.
Dávkování – nástřik 110 %: 11 kg přípravku/100 kg masa + 95 l vody + dusitanová solicí směs
Dávkování – nástřik 120 %: 12 kg přípravku/100 kg masa + 104 l vody + dusitanová solicí směs.

c) Technologické přípravky k výrobě konzerv

V 1436 PRO KON - technologický přípravek
- technologický přípravek k výrobě konzerv typu masa ve vlastní šťávě (větší kostky masa) ;
- váže až 30 – 35 % přidané vody k hmotnosti suroviny. Voda zůstává vázána v mase i po tepelném opracování při teplotě 121,1°C.
- složení: rostlinné bílkoviny, stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, modifikovaný škrob E 1422;
- dávkování: 35 g/1kg výrobku (bez koření) - je možné dodat i variantu s kořením;

V 169 PRO PATÉ DELIKATES / PRO PATÉ MP
- technologické přípravky k výrobě paštik, nátěrek a konzerv s vysokým podílem přidané vody a tuku;
- ze 100 kg paštikové hmoty tvoří až 35 – 40 % voda, resp. vývar, zbytek tučná surovina a kůže. Výrobek navíc zabezpečuje, že výrobky jsou perfektně roztíratelné, což je konzumenty zvlášť vítáno - zejména použitím přípravku PRO PATÉ MP.
- kromě ekonomických efektů stabilizuje PRO PATÉ DELIKATES/PRO PATÉ MP barvu, konzistenci, prodlužuje trvanlivost paštik. Přípravek je možné používat jako samostatný, případně už namíchaný s kořením.
- složení:
PRO PATÉ MP (25 g/1kg díla ) - rostlinné bílkoviny, stabilizátor E 450, E 451, zahušťovadlo E 407, E 415, emulgátor E 471, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301;
PRO PATÉ DELIKATES (30 g/1kg díla ) - rostlinné bílkoviny, zahušťovadlo E 407, E 415, cukernaté látky, modifikovaný škrob E 1422, antioxidant E 301;

V2127 PRO EMUL K
technologický přípravek paštik s vysokou roztíratelností a velmi dobrým chuťovým efektem
– přípravek se vyznačuje výbornou emulgací všech druhů tuků a vytváří stabilní emulzi při teplotě 40 oC
– je určen pro výrobu všech typů paštik a nátěrek, do plastových příp. hliníkových obalů, také do konzerv určených ke sterilaci, takže dílo vytvořené za pomocí tohoto přípravku vyhovuje všem druhům tepelného opracování
– technologický přípravek kombinujeme s kořenícími přípravky a solicí směsí k dosažení výborného konečného efektu

Na začátek stránky

2. Směsi koření

a) směsi extraktů koření a technologických přísad k výrobě masných výrobků
„E KOMBI PLUS“

SortimentDávkování v g/kg
V 2057 DEBRECÍNSKÉ PÁRKY E5
V 2030 GOTHAJSKÝ SALÁM E4
V 2039 JUNIOR E4
V 2060 KABANOS E4
V 2054 PÁRKY E4
V 2065 POLSKÝ SALÁM E4
V 2064 SELSKÝ SALÁM E4
V 2056 SLOVENSKÝ SALÁM E4
V 2055 ŠPEKÁČKY E4
V 2062 TURISTICKÝ TRVANLIVÝ SALÁM E4
V 2063 TURISTICKÝ SALÁM II. E4
V 2059 VÍDEŇSKÉ PÁRKY E4
V 2061 VYSOČINA E4

- Směsi vynikají zvýrazněnou chutí u většiny sortimentu i při podstatně nižším dávkování, zlepšenou schopností vybarvování a stabilizace barvy.
- Nižší dávkování má i pozitivní technologický efekt - účinné složky jsou minimálně ředěny. Masné výrobky mají standardní užitné vlastnosti (chuť, barvu) dané stejnými vlastnostmi kořenicích směsí. Výrobky se rychleji vybarvují i při tepelném opracování, čímž jsou dosahovány nižší ztráty a úspory energií. Nezanedbatelná není ani mikrobiální čistota směsí, která je dána použitím přírodních extraktů a to vše při zachování tradiční chuťové orientace.
- Směsi jsou baleny v nepropustných obalech (Al/PE sáčky), standardně i na určité velikosti výrobních šarží, s minimální trvanlivostí při dodržení zásad skladování v originálním balení - 12 měsíců od dodání.

Obsahují: E 450, E 451, E 300, dextróza , extrakty koření.

b) směsi přírodního koření a extraktů "SMĚSI PLUS" k výrobě
masných výrobků a konzerv

Sortiment - "směs koření"Dávkování v g/kg
V 875 "ČESKÝ SALÁM " PLUS1,70
V 825 "DEBRECÍNSKÉ PÁRKY" PLUS3,50
V 1053 "DOMÁCÍ TLAČENKA" PLUS4,50
V 1065 DRŮBEŽÍ SVĚTLÁ TLAČENKA" PLUS4,50
V 827 "GOTHAJSKÝ SALÁM" PLUS2,00
V 1056 "HAMBURGER" PLUS3,00 - 5,00
V 1050 "HERKULES SPECIÁL" PLUS8,50
V 886 "HERKULES" PLUS4,50
V 1047 "JATERNICE" PLUS2,30
V 814 "JEMNÉ PÁRKY" PLUS1,20
V 824 "JUNIOR" PLUS1,70
V 826 "KABANOS" PLUS2,00
V 1037 "LAHŮDKOVÉ PÁRKY AMI" PLUS4,00
V 813 "LIBOVÉ PÁRKY" PLUS1,60
V 602 "LOVECKÝ SALÁM SPECIÁL" PLUS4,80
V 884 "LOVECKÝ SALÁM" PLUS2,50
V 811 "PÁRKY" PLUS2,00
V 675 "PIKANTNÍ PAPRIKOVÁ KLOBÁSA" PLUS15,00
V 1049 "POLIČAN SPECIÁL" PLUS7,40
V 885 "POLIČAN" PLUS5,20
V 876 "POLSKÝ SALÁM" PLUS2,30
V 1067 "ROUENSKÁ PAŠTIKA" PLUS4,00
V 823 "SLOVENSKÝ SALÁM" PLUS1,60
V 829 "ŠPEKÁČKY" PLUS2,50
V 810 "ŠUNKOVÝ SALÁM" PLUS1,50
V 1200 "VINNÁ KLOBÁSA" PLUS1,50

- Směsi vynikají zvýrazněnou chutí u většiny sortimentu i při podstatně nižším dávkování, zlepšenou schopností vybarvování a stabilizace barvy při kombinaci s různými druhy kutrovacích přípravků.
- Nižší dávkování má i pozitivní technologický efekt - účinné složky jsou minimálně ředěny. Masné výrobky mají standardní užitné vlastnosti (chuť, barvu) dané stejnými vlastnostmi kořenicích směsí. Výrobky se rychleji vybarvují i při tepelném opracování, čímž jsou dosahovány nižší ztráty a úspory energií. Nezanedbatelná není ani mikrobiální čistota směsí, která je dána použitím přírodních extraktů a to vše při zachování tradiční chuťové orientace.
- Směsi jsou baleny v nepropustných obalech (Al/PE sáčky), standardně i na určité velikosti výrobních šarží, s minimální trvanlivostí při dodržení zásad skladování v originálním balení - 12 měsíců od dodání.

c) směsi přírodního koření, extraktů a technologických přísad "SMĚSI KOMBI PLUS" k výrobě masných výrobků a konzerv

Sortiment - "směs koření" Dávkování v g/kg
V 925 "ČESKÝ SALÁM " KOMBI PLUS5,80
V 781 "ČESNEKOVÝ SALÁM" KOMBI PLUS5,50
V 795 "DEBRECÍNSKÉ PÁRKY" KOMBI PLUS8,20
V 953 "GOTHAJSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS5,80
V 926 "HODONÍNSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS5,70
V 862 "INOVECKÝ SALÁM" KOMBI PLUS5,50
V 887 "JEMNÁ SEKANÁ" KOMBI PLUS7,00
V 832 "JEMNÉ PÁRKY" KOMBI PLUS5,00
V 967"JEMNOZRNÝ TRVANLIVÝ SALÁM" KOMBI PLUS5,00
V 833 "JUNIOR" KOMBI PLUS5,30
V 828 "KABANOS" KOMBI PLUS6,00
V 954 "KOŇSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS7,20
V 928 "KRKONOŠSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS6,00
V 1029 "LAHŮDKOVÉ PÁRKY AMI" KOMBI PLUS8,50
"LAHŮDKOVÉ PÁRKY" KOMBI PLUS6,90
V 784 "LIBOVÉ PÁRKY" KOMBI PLUS6,00
V 1218 "LIPTOVSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS6,00
V 845 "MORAVSKÁ KLOBÁSA" KOMBI PLUS6,00
V 1205 "OBYČEJNÝ SUCHÝ SALÁM" KOMBI PLUS6,50
V 923 "OSTRAVSKÁ KLOBÁSA" KOMBI PLUS7,00
V 1161 "PÁLIVÝ PAPRIKOVÝ SALÁM" KOMBI PLUS6,40
V 1776 "PAPRIKOVÁ KLOBÁSA SPECIÁL" KOMBI PLUS12,00
V 1031 "PAPRIKOVÁ KLOBÁSA" KOMBI PLUS10,70
V 778 "PÁRKY" KOMBI PLUS6,30
V 922 "POLSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS6,00
V 1217 "SELSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS6,00
V 1048 "SLOVENSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS5,30
V 1544 "SPIŠSKÁ KLOBÁSA" KOMBI PLUS7,70
V 871 "SPIŠSKÉ PÁRKY" KOMBI PLUS9,50
V 831 "ŠPEKÁČKY" KOMBI PLUS6,50
V 937 "ŠUNKOVÝ SALÁM" KOMBI PLUS5,50
V 924 "TRAMPSKÁ CIGÁRA" KOMBI PLUS6,50
V 821 "TURISTICKÝ SALÁM II" KOMBI PLUS4,00
V 850 "TURISTICKÝ TRVANLIVÝ SALÁM" KOMBI PLUS3,90
V 927 "TYROLSKÝ SALÁM" KOMBI PLUS6,00
V 782 "VÍDEŇSKÉ PÁRKY" KOMBI PLUS6,40
V 894 "VYSOČINA" KOMBI PLUS4,80

- Směsi odpovídají ve složce koření směsím plus, navíc obsahují účinné, vysoce kvalitní technologické přísady (stabilizátor E 450, E 451, emulgátor E 471, okyselovadlo E 575, cukernaté látky, antioxidant E 301, E 300) v kombinaci, která zabezpečuje zvýšenou vaznost vody a tuku, urychlené vybarvení při tepelném opracování, stabilizaci barvy, prodloužení trvanlivosti, zkracují technologické procesy, umožňují zpracování i méně kvalitní suroviny při současném zlepšení užitných vlastností masných výrobků, a to při zachování klasické chuťové orientace. Použitím směsí kombi plus při výrobě se značně snižují ztráty při výrobě, zlepšuje se konzistence výrobků.
- Ve směsích KOMBI PLUS je část přírodního koření nahrazena přírodními extrakty při zachování tradiční chuti a získání výhod z použití extraktů (stálá kvalita, zvýšená technologická účinnost směsí, mikrobiální čistota , trvanlivost).
- Směsi jsou baleny v nepropustných obalech (Al/PE sáčky), standardně i na určité velikosti výrobních šarží, s minimální trvanlivostí při dodržení zásad skladování v originálním balení - 12 měsíců od dodání.
- V současnosti je nabídka kořenicích směsí PLUS a KOMBI PLUS rozšiřována o další sortimenty, a to i na přání zákazníků.

d) směsi koření "PRIMA"

SMĚSI BEZ TECHNOLOGIE PRIMA COLOR:
V 1237 GOMBASECKÁ KLOBÁSA PRIMA PLUS
V 1221 BRATISLAVSKÁ KLOBÁSA PRIMA COLOR
V 1263 POLIČAN PRIMA COLOR
V 1223 HERKULES PRIMA COLOR

- Tento sortiment kořenicích směsí se vyznačuje zvýšeným barvicím účinkem
a výraznou chutí.
- Tyto směsi obsahují kvalitní koření a extrakt. Dále jsou opatřeny kvalitními antioxidanty, které podporují stálost a kvalitu vybarvení.

Dávkování :
V 1237 GOMBASECKÁ KLOBÁSA PRIMA PLUS – 32 g/1 kg díla
V 1221 BRATISLAVSKÁ KLOBÁSA PRIMA COLOR - 13,5 g/1 kg díla
V 1263 POLIČAN PRIMA COLOR - 8,1 g/1 kg díla
V 1223 HERKULES PRIMA COLOR - 9,5 g/1 kg díla
Obsahují: koření, extrakty koření, dextróza, sacharóza, regulátor kyselosti E 575, stabilizátor barvy E 300, zesilovač chuti E 621, přírodní barvivo

TECHNOLOGICKÁ SMĚS PRIMA PLUS K VÝROBĚ MASNÝCH VÝROBKŮ A KONZERV:
V 1234 ŠUNKOVÝ PRIMA PLUS

Dávkování: 3 g/1 kg díla.
Obsahuje: koření, extrakty koření, zesilovač chuti E 621, dextróza, přírodní barvivo.

SMĚSI PŘÍRODNÍHO KOŘENÍ S OBSAHEM TECHNOLOGICKÝCH PŘÍSAD "EXPORT" (typ směsí "KOMBI"):
V 1208 JUNIOR PRIMA KOMBI PLUS
V 1210 ŠPEKÁČEK PRIMA KOMBI PLUS
V 1219 ŠUNKOVÝ SALÁM PRIMA KOMBI PLUS
V 1220 PÁREK PRIMA KOMBI PLUS
V 1235 APETIT PÁRKY PRIMA KOMBI PLUS
V 1236 JEMNÝ PÁREK PRIMA KOMBI PLUS
V 1264 GOTHAJ PRIMA KOMBI PLUS
V 1265 SLOVENSKÝ SALÁM PRIMA KOMBI PLUS

- Směsi PRIMA KOMBI PLUS jsou určeny pro výrobu masných výrobků, ve kterých zaručují výraznou chuť a barvu. Tyto směsi se doporučuje používat i do zvláště ekonomických receptur výroby.
- Směsi zajišťují maximální ekonomický efekt i u technologicky náročných receptur, kde zajistí stabilitu barvy výrobku i kvalitní vyvázání vody a tuku.
- Směsi jsou baleny do nepropustných obalů Al/PE standardně i na určité velikosti šarží.

Dávkování:
V 1208 JUNIOR PRIMA KOMBI PLUS - 6,5 g/1kg díla
V 1210 ŠPEKÁČEK PRIMA KOMBI PLUS - 10 g/1kg díla
V 1219 ŠUNKOVÝ SALÁM PRIMA KOMBI PLUS - 7 g/1kg díla
V 1220 PÁREK PRIMA KOMBI PLUS - 8 g/1kg díla
V 1235 APETIT PÁRKY PRIMA KOMBI PLUS - 10 g/1kg díla
V 1236 JEMNÝ PÁREK PRIMA KOMBI PLUS - 7 g/1kg díla
V 1264 GOTHAJ PRIMA KOMBI PLUS - 6,5 g/1kg díla
V 1265 SLOVENSKÝ SALÁM PRIMA KOMBI PLUS - 7,5 g/1kg díla
Obsahují: stabilizátor E 450, E 451, koření, extrakty koření, regulátor
kyselosti E 575, dextróza, zesilovač chuti E 621, stabilizátor barvy E 300,
E 301, přírodní barvivo.

e) směsi přírodního koření s obsahem technologických přísad
" EXPORT" (typ směsi "KOMBI")

SortimentDávkování v g/kg
SARDELKI VIŠNĚVSKJE I. SORTA7,00
SARDELKI KALORIJNYE I. SORTA7,00
VIŠNĚVSKIJE SOSISKI I. SORTA5,30
SOSISKI KALORIJNYJE I. SORTA5,30
KOLBASA NOVAJA6,80
KOLBASA BUTĚRBROTNAJA VARENAJA I. SORTA6,30
KOLBASA VJASKOVAJA I. SORTA6,50
KOLBASA VIŠNĚVSKAJA7,00
KOLBASA SELJANSKAJA7,00
KOLBASA KRESTJANSKAJA6,00
KOLBASA PINKSKAJA7,00
KOLBASA DAČNAJA5,80
KOLBASA BERIOZOVSKAJA VARENAJA II. SORTA6,50
DNĚPROVSKAJA KOLBASA VARENAJA I. SORTA5,80
KOLBASA GORODSKAJA VYŠŠEGO SORTA6,50
KOLBASA OBEDENNAJA6,75
KOLBASA ČAJNAJA VERENAJA II. SORTA7,50
KOLBASA MOLOČNAJA VARENAJA VYŠŠEGO SORTA7,10
KOLBASA DOKTORSKAJA VYŠŠEGO SORTA6,00
KOLBASA LJUBITELSKAJA VYŠŠEGO SORTA6,00
KOLBASA RUSKAJA VYŠŠEGO SORTA6,30
KOLBASA ESTONSKAJA VYŠŠEGO SORTA7,15
SOSISKI MOLOČNYJE VYŠŠEGO SORTA7,10
KOLBASA BELORUSSKAJA VYČČEGO SORTA6,80

Obsahují: přírodní koření a technologické přísady nejvyšší kvality.

f) kulinářské směsi koření řady STANDARD

SortimentDávkování v g/kg
V 1032 BARBECUE RIBSdle chuti
V 1033 GYROS GRILLdle chuti
V 1034 GARLIC GRILLdle chuti
V 1036 CHICKEN GRILLdle chuti
V 999 CURRY GRILLdle chuti
V 903 NEW YORK GRILLdle chuti
V 891 PRO GRILLdle chuti
V 890 ČÍNSKÉ MASOdle chuti
V 1304 INDIA GRILLdle chuti
V 1919 PFEFFERICOdle chuti
V 1035 STEAK GRILLdle chuti

- Různé směsi koření, extraktů a soli k dochucování mas různých druhů - upravovaných pečením, grilováním, dušením.
Obsahují: kuchyňská sůl (chlorid sodný), přírodní koření a extrakty koření, cukernaté látky, bílkovinný hydrolyzát, zesilovač chuti E 621;
Balení: standardně v PE sáčcích, minimální trvanlivost 12 měsíců;

Na začátek stránky

3. Marinády - práškové

Práškové marinády speciální nakládací a ochucující kompozice pro výrobu marinovaných mas určené především k minutkové úpravě.

Výrobní postup pro výrobu 1 kg marinády:
- 150 g práškové marinády + 350 g oleje + 500 g studené vody rozmícháme šlehačem příp. ručně metlou a po cca 1 minutě vznikne pevná kořeněná marinovaná směs;

Použití:
Připravenou marinádu nanášíme na lehce osolené maso cca 15 – 20 % k váze masa. Takto připravené maso necháme v chladnu odležet cca 1 – 24 hodin a poté tepelně upravujeme (grilováním, smažením, pečením). Tato úprava je vhodná pro plátky i pro výrobu mas na kostky „Čína“.

Složení:
- sůl, přírodní koření, modifikovaný škrob E1422, E1442, extrakty koření, zahušťovadlo E412, E415, zesilovač chuti E621, přírodní aroma, přírodní barvivo;

Sortiment 
V1600 SÝROVÁJemná smetanovo-sýrová marináda s bylinkami.
V1463 GYROSVýrazně kořeněná marináda k přípravě mas typu Gyros.
V1453 ČÍNSKÁJemně pikantní marináda s kari kořením s chutí asijské kuchyně.
V1599 SAN MARCOJemná smetanovo-papriková marináda pro všechny druhy masa.
V1462 DRŮBEŽJemná papriková marináda vhodná k přípravě kuřecího masa.
V1470 PAPRIKOVÁVýrazně kořeněná marináda sytě červené barvy.
V1601 CIBULOVÁ S ČESNEKEMVýrazná marináda s cibulí, kmínem a česnekem.
V 1754 ČESNEKOVÁMarináda s chutí česneku vhodná na ryby, vepřové, drůbeží a jehněčí maso.
V 1754 PFEFFERICOPepřová výrazná marináda k širokému použití.

Na začátek stránky

4. Marinády - tekuté

Tekuté marinády - speciální nakládací a ochucující kompozice pro výrobu marinovaných mas určené především k minutkové úpravě vepřových, hovězích a kuřecích mas.

Použití:
Marinádu nanášíme na čerstvé nesolené maso cca 5 – 12 % k váze masa. Pro přípravu upřednostňujeme plátkované maso, příp. menší díly kuřecího masa. Dávkováním marinády regulujeme slanost a pikantnost konečného produktu. Takto marinované maso necháme odležet mimo chladničku cca 30 minut a poté tepelně upravujeme (grilováním, smažením, pečením). Tato úprava je vhodná pro plátky i pro výrobu masa na kostky „Čína“.

Složení:
PFEFFERICO, ČÍNA:
- rostlinný olej, jedlá sůl (max. 17 %), směs koření, zesilovač chuti E 621, extrakty koření;
ČESNEKOVÁ:
- rostlinný olej, jedlá sůl (max. 17 %), směs koření, sušená zelenina, zesilovač chuti E 621, extrakty koření;
GYROS:
- rostlinný olej, jedlá sůl (max. 18 %), hroznový cukr, směs koření, zesilovač chuti E 621, extrakty koření;
BARBECUE:
- rostlinný olej, jedlá sůl (max. 17 %), hroznový cukr, směs koření, sušená zelenina, karamel, zesilovač chuti E 621, extrakty koření;
NEW YORK:
- rostlinný olej, jedlá sůl (max. 17 %), směs koření, hroznový cukr, zesilovač chuti E 621, extrakty koření;

Sortiment 
PFEFFERICOPapriková marináda s drceným pepřem výrazně červené barvy a pikantní chuti.
ČESNEKOVÁČesneková marináda zelené barvy s typickou chutí a vůní česneku.
GYROSVýrazná pikantní marináda s bylinkami.
BARBECUEJemně pikantní marináda s karamelem a vůní kouře vhodná pro grilování.
ČÍNSKÁJemná marináda s kari kořením, koriandrem a kardamomem.
NEW YORKJemně kořeněná papriková marináda na libovolné druhy masa.

Na začátek stránky

5. Instantní omáčky za studena – práškový koncentrát

Nový trend v potravinářském průmyslu představují instantní omáčky připravované studenou cestou. Tyto instantní omáčky jsou určené pro široký sortiment výrobků, a to polotovarů, hotových jídel, omáček s masem i bez masa, polévek. Jsou především využívány v průmyslové, potravinářské výrobě a jejich velkou předností je, že se před přípravou nemusí pracně vařit a dochucovat.

Výrobní postup pro výrobu 1 kg omáčky:
100 g práškové instantní omáčky + 900 g studené vody rozmícháme šlehačem, kutrem, příp. ručně metlou a po cca 2 minutách vznikne pevná instantní omáčka výrazné chuti.

Použití:
Do připravené omáčky vmícháme kostkovaná či plátkovaná masa , která plníme do připravených obalů - plechovek, mističek, vaniček. Takto připravený polotovar dále tepelně opracujeme pasterací, příp. sterilací. Zvláště produktivní je výroba hotových jídel a polévek do plastových střev v masném průmyslu, kde takto připravené omáčky včetně masa plníme na běžných technologických zařízeních. Naplněné obaly zaklipsujeme a tepelně opracujeme.

Složení:
V 1580 RAJČATOVÁ OMÁČKA INSTANT
- škrob E 1422, mouka , sůl, zesilovač chuti E 621, zahušťovadlo E 412, přírodní koření, extrakty koření, přírodní barvivo;
V 1417 PROKON ORNELA INSTANT
- škrob E 1422, mouka, přírodní koření, emulgátor E 471, zahušťovadlo E 415, zesilovač chuti E 621, aromatické látky, extrakty koření;
V 1418 GULÁŠ INSTANT
- škrob E 1422, mouka, přírodní koření, emulgátor E 471, zahušťovadlo E 415, sůl, zesilovač chuti E 621, aromatické látky, extrakty koření;
V 1579 HNĚDÁ INST. OMÁČKA
- škrob E 1422, pšeničná mouka , přírodní koření, sůl, zesilovač chuti E 621, zahušťovadlo E 412, aromatické látky;

Sortiment 
V1580 RAJČATOVÁ OMÁČKA INSTANT Rajčatová omáčka pro výrobu hotových jídel a konzerv.
V1417 PROKON ORNELA INSTANT Omáčka na špagety a těstoviny v kombinaci s uzeninou nebo masem.
V1418 GULÁŠ INSTANT Základ pro přípravu gulášů a polévek typu gulášová a dršťková.
V1579 HNĚDÁ INST. OMÁČKA Univerzální hnědý základ pro omáčky, sosy, guláše
V1823 HRACHOVÁ POLÉVKA Univerzální základ pro výrobu hrachové a zabijačkové polévky.

Na začátek stránky

6. Směsi k obalování mas (panýrovací přípravky)

Sortiment  
PANÁDA NEW YORK COMP Kořeněné obalovací těstíčko, navlhčené plátky masa vložíme do obalovacího těsta a tepelně upravíme pečením.
SNACK BATTERNáhrada mouky a vajec. Rozmícháme s vodou v poměru 1 : 10 (100 g/ 1 l vody), do vzniklého tekutého přípravku klademe osolené plátky masa, které pak obalujeme ve strouhance.
STROUHANKA BLANK A5Bílá hrubší strouhanka.
STROUHANKA MIX VOB 2,5Bílohnědá hrubší strouhanka.
STROUHANKA GEEL TSvětležlutá jemná strouhanka.
STROUHANKA GEEL KKŽlutá hrubší strouhanka.
STROUHANKA CURCUMA 8EŽlutohnědá jemná strouhanka.
STROUHANKA CURCUMA GOUD A5Oranžová hrubší strouhanka.
STROUHANKA PAPRIKA A3Sytě oranžová jemná strouhanka.
STROUHANKA PAPRIKA D25Červenooranžová jemná strouhanka.
STROUHANKA BLANK A0Bílá, jemně mletá strouhanka.
STROUHANKA SATEOranžovožlutý mix vytvořený z jemné oranžové a hrubé žluté strouhanky.
STROUHANKA ORANŽ PAPRIKA D3Světleoranžová univerzální strouhanka.

Balení: standardně v papírových vícevrstvých pytlích 20/25 kg s minimální trvanlivostí 12 měsíců od data výroby.
Doporučené dávkování u strouhanek: 20 g na 150 g masa.

Na začátek stránky

Zpět